Здравното заведение е едно от шестте в България, в които е въведена тестово новата система. Тя се използва в три от отделенията – по вътрешни болести, ортопедия и интензивно, съобщи БГНЕС.

Първоначалната регистрация отнема не повече от три минути, а въвеждането на пръстовия идентификатор става за 30 секунди. Регистрацията е еднократна и няма значение в коя болница се извършва.

Системата позволява пациентът да въведе мобилният си номер и всеки път да получава смс какво плащане е извършила Здравната каса от тяхно име. Така отпечатъкът е доказателство за наистина извършени процедури.

Пациентите го приемат нормално и смятат, че това е едно улеснение и за самите тях. Диляна Петрова коментира, че няма притеснения и че новите технологии са бъдещето. Казва, че пръстовият идентификатор е по-удобен от личната карта.

От болницата са убедени, че новата система ще подобри контрола чрез употребата на цифровия код и отделно облекчава пациентите.

Директорът на УМБАЛ-Русе е категоричен, че дори пациент да откаже пръстовия идентификатор, той ще бъде приет в болницата. Той не коментира какво ще се случи, ако здравната каса не покрие разходите в този случай.

До момента нито един пациент в Русе не е отказал да бъде регистриран чрез новия метод. Докато системата се тества, продължава и регистрацията с лична карта. Тестването ще продължи два месеца.