Това сочат окончателните резултати от изследванията, направени от Регионалната здравна инспекция и Областната агенция по безопасност на храните, предаде БГНЕС.

"Причинителят е стафилококус ауреус, който е предаден чрез храната, която са консумирали децата и по този начин е възникнало хранителното заболяване", съобщи директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

Епидемичният взрив засегна общо 11 младежи от Центъра за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания „Любов“, като шестима от тях бяха откарани в болница в тежко състояние на 20 юни.

"Характерно е, че много бързо след закуската се развиват клиничните признаци и при 11-те деца. Пет от тях са били с по-лека клинична картина и са били оставени за наблюдение в центъра, а останалите са настанени в инфекциозно отделение. След отрицателни секрети и стабилизиране на общото състояние са изписани", обясни д-р Маргарита Големанова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Русе.

И младежите, и двете детегледачки са били изследвани, като от носогърлените секрети на двете жени, подготвяли закуската в същия ден, е изолиран стафилококус ауреус.

Инфекцията е била предадена чрез храната. Детегледачките са били отстранени веднага от работа и ще бъдат върнати обратно, след като приключи лечението им с антибиотици.

Пробите, взети от млякото и изварата, които са консумирали младежите за закуска, са отрицателни за патогенни организми. Храните са били в срок на годност, уточниха още от РЗИ-Русе.