Той се организира от Фондация „Румънеца и Енчев“, с подкрепата на Община Русе.

На напечения бряг на реката, обилно огрян от падащото към Румъния слънце, в разпънатите шатри се печеха различни вкуснотии от балканската скара, къкреше лютеница. Заради жегата обаче, началото на програмата на фестивала бе отложено за малко по-късен час, в очакване на захлаждане. За по-тъмно остана и надпреварата по надяждане с кебапчета, съобщи 24chasa.bg.

Кулинарният фестивал на балканската скара под надслов „Русе мези“ ще продължи до неделя.

Идеята е русенци да замезват яко със скара и да слушат различни изпълнители от съседните на България страни.

Според главния организатор на събитието - Георги Енчев, това събитие ще намери много почитатели и ще се превърне в нова приятна атракция за русенци.

Става дума за една нова концепция за фестивал, той е целодневен и насочен към различни възрастови групи, твърди Енчев.

Програмата стартира с музикални и танцови изпълнения на талантливи деца и състави, а по-късно, след официалното откриване, дойде ред пред публиката да излезе талисманът на фестивала - Гъмзата, който вдигна градуса на настроението.

В дните до неделя русенци и гости на града ще могат да се насладят на гръцки, сръбски и български тематични вечерни концерти – ще звучат изпълнения на Андреас, Румънеца и Енчев, Бобан Здравкович, Група Скандау, Играта, Спенс, Кристо и Нели Петкова.

За феновете на футбола е поставен и огромен 8-метров екран, на който на кея на Дунав се излъчва Европейското първенство. Освен специално внимание към талантите на града, за любителите на спорта са организирани целодневни занимания – състезания, интерактивни игри, семейни щафети, турнири по белот и табла.

В последния ден от събитието – неделя, любителите на футбола могат да бъдат зрители и на приятелски мач между отбора на Община Русе и „Отборът на сърцето“ в състав Скандау, Играта, Енчев и звезди от „Биг Брадър”.