Това съобщиха от общинската управа в крайдунавския град.

Фестивалът „Процес – Пространство" е дългогодишен и утвърден форум за съвременно изкуство, който се провежда по инициатива на изкуствоведа проф. Димитър Грозданов от 1992 г. в България без прекъсване.

Основната му част e съсредоточена в рамките на 2 седмици в началото на месец юни, като програмата му обхваща редица съпътстващи изложби в различни градове на страната през годината.

Юбилейното 25-то издание протича в градовете Велико Търново, Русе, Балчик и ще завърши в София.

Домакин на активната творческа част на форума до 14 юни е крайдунавският град, където участниците ще творят под мотото "Арсенал", указващо, че целият многообразен арсенал от художествени изразни средства е разрешен.

От кметството в Русе обясняват, че изборът на творците е осъществен от международно жури по точкова система сред повече от 400 кандидатури от цял свят, като организаторите проф. Димитър Грозданов, Пенка Минчева и Христина Бобокова са търсили символика и своеобразна препратка към годишнината на фестивала чрез броя на участниците в него - 25, участвали в предишни негови издания, и 25 нови артисти.

В края на активната част на фестивала ще бъдат открити две изложби в крайдунавския град с творби, създадени по време на самия артфорум.

Предвидена е разнообразна съпътстваща програма с презентации, уъркшопи, пърформанс, проекти и акции.

Фестивалът разполага и с атрактивна "Хот Спот Каравана", която ще бъде разположена в различни точки на Русе, съобразно изявите на творците. Идеята е да бъде осигурено своеобразно временно пространство, място за срещи и информационен център на форума.