Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев, изпълнителният директор на "Пристанищен комплекс Русе" Петър Драгошинов и главният изпълнителен директор на "Български пощи" Деян Дънешки валидираха пощенско-филателното издание на тема "150 години от създаването на пристанище Русе". Това съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Темата за корабоплаването по Дунав навлиза в издаването на марки през 80-те години на миналия век и е една от най-очакваните поредици от филателистите в България, отбеляза зам.-министър Гинев по време на церемонията.

Той подчерта, че днешното издание е по-специално, защото е посветено на 150-годишнината от създаването на пристанище Русе.

Зам.-министър Антон Гинев е припомнил факта, че на 7 ноември 1866 г. официално е открита построената от италиански майстори каменна кейова стена, с което започва развитието на най-голямото българско пристанище по река Дунав.

На тази дата е въведена в експлоатация и първата железопътна линия в България Русе-Варна, отбеляза заместник-министърът. Пристанището и железопътната линия се превръщат в една много здрава основа за българската икономика в периода след освобождението на България.

Новата валидирана марка е по проект на художника Валентин Щинков. То изобразява сградата на пристанище Русе от времето на нейното изграждане, както и речни кораби, които са плавали по водите на Дунав преди 150 години.

Марката има специален пощенски печат, който ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000, София за три работни дни.