14-годишният възпитаник Николай Димитров на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе получи грамота и парична сума, съобщиха от Ротари клуб "Русе".

Русенският пианист бе стипендиант на Ротари клуб Русе и миналата година.

"Връчването на стипендия за втора поредна година на един и същ млад русенец е прецедент в историята на нашата стипендиантска програма, но смятаме, че талантът, усърдието и успехите на Николай също са прецедент сред изявените млади хора в нашия град", каза секретарят на клуба Свилен Кунев.

Николай Димитров благодари за подкрепата на ротариарците, които на свой ред го помолиха да им разкаже за последните си изяви. Те бяха впечатлени от факта, че той се развива едновременно в класиката и джаза и че вече композира активно собствени произведения.

През март талантливият пианист предизвика истински фурор с джаз импровизациите си в камерната зала на „Карнеги хол“ в Ню Йорк. Той бе единственият участник в гала концерта на лауреатите на Международния конкурс за музикални таланти „Американ протеже“, който се представи с този жанр.

Това е второ участие на младежа в Ню Йорк, след като в края на 2014 г. той свири на сцената на "Карнеги Хол" - като индивидуален изпълнител и в дуо.

През миналата година Николай Димитров дебютира на сцените на "Роял Албърт Хол" в Лондон, на "Музикферайн" във Виена и на "Опера Бастилията" в Париж като носител на награди от международни конкурси.