Вечерта преди празника в Доходното здание ще се състои тържествена церемония по връчване на званието "Почетен гражданин на Русе", съобщава Ruse24.bg.

Тази година негови носители са треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, директорът на Русенската опера Найден Тодоров, легендарният треньор по свободна борба Георги Ачев, бизнесменът Пламен Бобоков - един от главните инвеститори на залата "Булстрад Арена".

Проектантът й архитект Танко Серафимов е сред тазгодишните лица, удостоени посмъртно с отличието "Почетен гражданин", наред с емблематичния за Русе писател Светозар Димитров, известен с прозвището Змей Горянин, както и починалият наскоро генерал-майор Ваньо Танов.

В самия празничен ден от 9 ч. в храма "Св. Георги" ще бъде отслужена Света литургия, а от 11 ч. на площада пред Общината деца ще изнесат концерт.

В 12 ч. ще се състои тържествена церемония за 6 май - Деня на храбростта и Българската армия, пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

От 13 ч. в Историческия музей кметът Пламен Стоилов ще се срещне с "Лицата на Русе" - талантливи деца и млади хора, подкрепяни от Фондация "Русе - град на свободния дух".

При благоприятно време атрактивната програма ще продължи с демонстрации на екипа на Shell Eco Marathon пред Съдебната палата.

От 20.30 ч. започва концертът на Силвия и Теди Кацарови, Милена Славова, Маги Джанаварова, Искрен Пецов, Йоанна Драгнева, Балет TL Dance, Живко Василев - кавал, и DJANE MONIQUE.

На 7 май в "Булстрад Арена" легендарните музиканти от "Юрая Хийп" ще изнесат концерт.

Празничната програма завършва на 11 май със спектакъл на Димитър Туджаров - Шкумбата.