Картата на маршрутите е изготвена заради ремонта на Аспаруховия мост във Варна и целта е безпроблемно придвижване на гостите, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Съвместно с община Варна и областния управител на града, АПИ подготви брошури с карти на обходните маршрути и GPS-координати на отправните точки, които може да се заложат в навигационните системи.

Брошурите са предоставени на всички контролно-пропускателни пунктове, за да се дават на туристите при влизането им в страната.

АПИ препоръчва на туристи и гости, влизащи през контролно-пропускателните пунктове при Русе, Силистра, Кардам и Дуранкулак, и пътуващи до Варна и Бургас и черноморските курорти следните маршрути.

За курортите по Южното Черноморие:

- Русе - Разград - Шумен - Смядово - Карнобат - Айтос - Миролюбово - Каблешково - Тънково - Слънчев бряг;
- Силистра - Алфатар - Венец - Шумен - Смядово - Карнобат - Айтос - Миролюбово - Каблешково - Тънково - Слънчев бряг;
- Силистра - Добрич - Аксаково - Девня - Синдел - Долни чифлик - Старо Оряхово - Бяла - Слънчев бряг;
- Кардам - Добрич - Аксаково - Девня - Синдел - Долни чифлик - Старо Оряхово - Бяла - Слънчев бряг;
- Дуранкулак - Балчик - Оброчище - Куманово - Аксаково - Девня - Синдел - Долни чифлик - Старо Оряхово - Бяла - Слънчев бряг.

За курортите южно от Варна:

Силистра - Добрич - Аксаково - Девня - Разделна - Белослав - АМ "Черно море";
"Дуранкулак - Балчик - Оброчище - Куманово - Аксаково - Девня - Разделна - Белослав - АМ "Черно море".

Карти на обходните маршрути и GPS-координати са публикувани на интернет страницата на АПИ >>>.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.