Те са свързани предимно с мерки спрямо подрастващите, и активността им в късните и нощни часове на денонощието, съобщава Топновини.бг.

Георгиев посочва, че не са рядкост случаите, когато по русенските улици могат да се видят деца, консумиращи алкохол, цигари и наркотични вещества, както и събирания на непълнолетни и девиантните им прояви.

"Почти винаги тези деца се движат без контрол от възрастни хора, държат се невъздържано и невъзпитано с лица, които им правят забележки, посещават заведения за обществено хранене, дискотеки, където се държат като възрастни и в ущърб с обществения интерес", посочва общинският съветник, който управлява и заведения в Русе.

Той отбелязва, че прави още впечатление, че собственици и управители на питейни и хранителни заведения си „затварят очите” за тези прояви на подрастващите само и само да им върви бизнеса, дори ги защитават, въпреки ,че Законът предвижда доста солени глоби при подобно поведение.

В тази връзка той предлага промени, с които се забранява самостоятелното движение по улиците на града и в питейни заведения на деца до 14 години между 22:00 и 6:00 часа, и на непълнолетни до 18 години между 23:00 и 6:00 часа. Да се забрани продажбата на цигари и алкохолни напитни на непълнолетни, като на нарушителя да се налага глоба до 300 лв. при първи случай, а при рецидив – от 300 лв. до 1000лв.

Собствениците и управителите на хранителни и питейни заведения да се глобяват при престой на деца в заведенията им сами без придружител, за посоченото време, като при сервиране на алкохол и при разрешаване на тютюнопушене, глобите да се завишават.

Предвиждат се и глоби за родители, които са оставили без надзор децата си, нанесли щети на частна и общинска собственост.

Георгиев предлага още да се създаде и работна група, която след обсъждане цялостно на потребностите на подрастващото поколение, да разработи концепция за развитието на децата и младежта, обхващането й в различни форми на обучение, обществено-полезен труд и пр., която група да предложи при нужда и съответни нормативни актове за осъществяване на концепцията.