Това, по думите й, е заложено в плановете на Министерството на здравеопазването. В тях се предвижда пациентите да се обгрижват в дневни стационари „под шапката“ на многопрофилните болници, предаде RuseNews.

Работата на стационара няма нищо общо като дейност с тази на дневния стационар, категорична е д-р Матева. В подкрепа на думите си тя посочи, че в Русенския Център за психично здраве има над 100 места, настаняват се хора, които се нуждаят от 24-часови грижи.

Само миналата година през лечебното заведение са преминали 2156 пациенти, посочи д-р Матева. Част от тях, които са по-агресивни се изолират, но след няколкодневно лечение подобрението при тях е значително. Пациентите имат възможност да развият артистичните си таланти, което видимо подобрява психичното им състояние.

Заплаха от закриване грози и Психиатричната болница в Бяла, където се настаняват най-тежките случаи от цяла Североизточна България.

Най-тревожното е, че всичко се подготвя административно, без да се подлага на дискусия в лекарската гилдия. Мотивът на здравното ведомство е, че промяната се прави, за да се осигури комплексна грижа за пациента. Явно здравните чиновници не правят разлика между общите и психичните заболявания, коментират от лекарската гилдия.

Те са категорични, че в Русенския психодиспансер са осигурени достатъчно консултанти в различен тип заболявания, за да се окаже адекватна помощ при кардиологичен, кожен и дори рехабилитационен проблем.

Надеждата на русенските лекари е, че здравият разум ще надделее и в крайна сметка ще се вземе най-правилното решение за да се осигури наистина адекватно лечение на хората с психични проблеми.