Желанието на инициаторите е той да бъде официално открит за празника на града, който се отбелязва на 6 май. Това каза в интервю по Дарик Димитър Вълков – председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса.

Мемориалът ще бъде издигнат в градинката пред сградата на бившия 5-ти пехотен дунавски полк по ул. „Александровска”. Строителство му започва в началото на месец март и ще отнеме максимум два месеца.

В ход е изработката на художествените елементи и орнаментиката от лят бронз - Кръст за храброст, щикове, букви и др.

По думите на Димитър Вълков Русе е един от малкото градове в страната, който няма такъв паметник на загиналите във войните.

Идеята за изграждането на мемориала датира още от 2003 г., но едва сега всички процедури са приключили – от одобряване на проекта до разрешението за строителство.

По думите на майора от резерва Димитър Вълков, градът има нужда от такава светиня, защото много бойци са погребани в други страни и техните наследници няма къде да им поднасят цветя.

Мемориалът ще е символ на бойната слава на Русенския гарнизон и ще бъде възможно отдаването на почит към паметта на загиналите във войните офицери, сержанти и войници.

2062-ма са русенците, загинали в петте войни.