Това става ясно от списъка с оспорени вземания, който е публикуван в Търговския регистър от синдиците на банката, съобщи ruse-news.com.

Предприятието стана собственост на бизнесмена Едуардо Миролио след редица цесии, които синдиците не признават. Сега те се оспорват най-вероятно от хора, близки до Цветан Василев, като целта е да бъдат признати като погасяване на дълга на военния завод към КТБ.

В списъка с оспорени вземания е и за 46 млн. лв. на “НУРТС България” и за 2,598 млн. лв. на винзавода „Телиш“. Българската банка за развитие е с оспорено вземане от 8,4 млн. лв.

Оспорва се и правото на държавата да си възстанови 3,7 млрд. лева, които даде чрез фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на гарантираните депозити от КТБ.

Според закона за банковата несъстоятелност право на възражение срещу приети вземания имат хората и фирмите с такива, други кредитори или акционери с над 25%.

Икономисти допускат, че оспорването на вземането на фонда вероятно е направено от банкера беглец Цветан Василев, който е мажоритарен акционер в КТБ.