Къщите на хората пропадат, стените се цепят, а пукнатините растат и в дълбочина. Кошмарът е от последните две седмици, вследствие на няколко последователни ВиК аварии, съобщава БГНЕС.

Макар амортизираният водопровод вече да е подменен, щетите се увеличават с всеки изминал ден.

Хората се чувстват в безизходица. Някои от тях са правили ремонт през лятото, а сега къщите им приличат на развалини.

„Всеки ден с по 1 см се увеличават пукнатините, вижда се по маркера, който сме сложили. Къщата се руши непрекъснато и вече е негодна за живеене“, показва Валентин Ламбев.

В дома на родителите му огромните дупки са запушени с парцали и асфалт, трегерите са напукани и има отклонение от 10 см на самата къща. Вратите и прозорците не могат да се отварят, а таванът е увиснал застрашително.

„Тия хора трябва да бъдат изселени, защото всеки един момент ще падне къщата“, коментира Валентин.

Семейството на Пенка Петрова се е принудило да запълни с пяна основите на цялата къща, но това е временно решение. Най-страшна е гледката в мазето, където пукнатините в дълбочина са над 60 см. Хората са купили три греди, за да укрепят плочата, която уляга, но тези греди на свой ред също поддават вече.

От ВиК-Русе признават, че ситуацията е много неприятна и авариите са причинили увреждане на къщите по улицата.

"Наша комисия направи оглед на място, предварителен оглед, подчертавам, за да се запознае с това каква е обстановката, какви са щетите. Впоследствие веднага информирахме застрахователна компания, с която имаме сключен договор за застраховка за щетите на трети лица, които оттук нататък ще изпратят вещи лица да оценят щетите и да бъдат обезщетени живеещите в тях. Успоредно с това веднага предприехме подмяна на този аварирал участък с дължина над 200 метра. Съжаляваме за щетите, които са нанесени“, обясни инж.Николай Нинов, ръководител отдел във ВиК-Русе.

Не е ясно кога застрахователната компания ще се произнесе по казуса, нито какви ще бъдат обезщетенията. За хората е важно да се даде конкретно и трайно решение – дали къщите изобщо са обитаеми или трябва да се съборят, какви укрепвания ще трябва да се правят, кой ще плати проектирането.

Пострадалите семейства настояват за бързи действия, тъй като зимата идва и е реална опасността къщите им да се срутят и да останат на улицата.

Според експерти улягането може да продължи още 3-4 месеца въпреки спрения теч.