Предложението този път дойде от общинския съветник от Реформаторски блок Иван Станев, предаде +Топновини".

Постоянните общински комисии по Култура и религиозни въпроси, Земеделие и екология, и Здравеопазване и социална политика вече приеха идентично предложение към основното, което предвиждаше да има увеличение само за кметовете на другите населени места в общината.

От финансовия отдел на администрацията увериха, че увеличението няма да доведе до проблеми с бюджета, тъй като сумите не са много големи, и няма да са необходими корекции.

Общинарите коментираха, че заплатата от 1500 лв. е била приета през 2003 г., и от тогава не е коригирана, докато средната работна заплата, както и минималната, са се повишили в пъти. Бяха дадени примери и с други големи градове, особено София, където кметът получава над 4000 лв. за месец.

Противно предложение направи Нина Крушева от ВМРО, чрез което се искаше да не се променят възнагражденията на кметовете в община Русе изобщо, а да останат на нивата от последната им корекция. Тя се аргументира с факта, че повечето показатели, на които се базират кметските заплати, всъщност се влошават, като основен сред тях е жителите в населените места.

Според Крушева е по-добре предвидените средства да бъдат запазени като икономически буфер в общинската хазна, в случай на нужда. Това предложение бе отхвърлено.

В крайна сметка бе прието кметската заплата да бъде увеличена до 2100 лв. на месец, като 8 общински съветника гласуваха "за" и само 1 "против".

Предстои окончателно решение.