От НАП напомнят, че предстоят принудителни действия за събирането на задълженията. Това съобщиха от офиса на приходната агенция в града.

В близките дни приходните служители ще потърсят контакт с 599 задължени лица, които имат невнесени осигуровки или други плащания към бюджета - между 500 до 1000 лева, за общо 430 738 лева.

Сумите са натрупани от началото на годината до края на септември и тези телефонни предупреждения са жест на добра воля от приходната администрация към длъжниците, за да изпълнят доброволно задълженията си.

Те ще бъдат уведомени с кой публичен изпълнител трябва да се свържат и по-скоро да започнат погасяването на дълговете си. Ако тази възможност бъде пропусната, се пристъпва към процедура, в която може да се стигне до прилагането на крайни мерки - като запор на заплати и банкови сметки.

В последните два месеца служителите от офиса на НАП в Русе са осъществили телефонни контакти с 1064 задължени лица, които са имали невнесени навреме задължения. От тях 224 са побързали да внесат за тяхното погасяване близо 400 000 лева.