Тя е осъществена по едноименен проект, изпълнен от Спортно туристическо и природозащитно дружество "Академик" в партньорство с Русенския университет и читалище "Пробуда" в с. Христо Даново, община Карлово, съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

Основната цел е да се формира екологично отговорно съзнание в колкото е възможно повече млади хора - ученици и студенти.

В началото на проекта, през месец ноември 2014 г., е създадена екологичната коалиция "Аз обичам Балкана и се грижа за него", в която се включват три доброволчески студентски групи от Русенския университет, ученическа група от Русе и още пет от селищата в непосредствена близост до територията на Парков участък "Клисура" на Национален парк "Централен Балкан" - Клисура, Розино, Христо Даново, Кърнаре и Тетевен.

В продължение на година коалицията организира девет еколагера и интерактивни тренинги с 223-ма младежи, чийто доброволчески труд надхвърля 600 часа - те маркират 19 туристически пътеки, поставят информационни знаци и указателни стрелки, обновяват лентовата маркировка.

По проекта са създадени нови екологични коридори за съхраняване и поддръжка на местообитанията на балканската пъстърва по реките Дамлъ дере, Боба дере и Коджа дере.

Организиран е и конкурс за рисунки и фотографии на тема "Аз обичам нашите планини зелени".

Инициативата "Заедно с грижа за дивния Балкан" е финансирана от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и е на стойност 15 400 евро.