Административният съд в Русе остави без уважение искането на завода за автомобилни части "Монтюпе" за спиране на предварителното изпълнение на заповедта от 23 септември т.г. на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, с която е наложена принудителна административна мярка за извеждане от експлоатация на инсталация за каруселно леене на алуминий.

По време на заседанието по делото, което продължи два часа, адвокатите на "Монтюпе" заявиха, че пломбирането на леярната ще доведе до значителни вреди за предприятието.

Сред тях са загуби от неколкостотин хиляди евро на седмица и имиджови вреди, тъй като има вероятност за отдръпване на клиента "Ауди", защото в запечатаната инсталация се произвеждат два вида цилиндрови глави за компанията, представляващи около 20 процента от общия оборот на "Монтюпе".

По време на заседанието стана известно още, че според Регионалната здравна инспекция има повишен здравен риск за населението в определени райони на Русе.

Съдията по делото заяви, че в случая не следва да се дава предимство на частния интерес пред обществения значим интерес, като той не бива да се противопоставя на евентуалното увреждане на здравето на хората. Решението на съда може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.