Това заяви районният прокурор на града Яна Илиева, цитирана от БНТ. При всеки конкретен случай се подхожда индивидуално и се търси начин къде да бъдат настанени първо децата, а след това е техните родители.

В повечето случаи малките деца на възраст над 6 години се изпращат в приюта към Българския червен кръст. Нормативно не е регулирано обаче правото в този дом да остават и техните майки. Според секретаря на местната структура на Червения кръст д-р Руденко Йорданов, настаняването на жени с деца под 6 години става само и единствено на добра воля.

“Има няколко неправителствени организации, които работят с различна насоченост, но настаняването на една майка с двегодишно дете заедно в един такъв обект се постига с много компромиси на различни институции”, обасни  Яна Илиева

Освен това възниква проблем, ако някой от настанените в приюта малки деца се разболее. Тогава доброволците осигуряват пари за лекарства от средствата за издръжка, не е рядкост дори граничните полицаи и дознатели да купуват антибиотици за бегълците от джоба си.

Проблем за институциите възниква, когато на Дунав мост бъде хваната голяма група от мигранти. При последния подобен случай част от задържаните са били препратени към арестите в Разград, а друга група е отпътувала за Силистра.

През първите месеци на тази година при опит да напуснат страната през Дунав мост са били хванати 220 мигранти. В последно врeме те се движат през страните на Балканите не с истинските си документи за самоличност, а с ксерокопия.