"Сагата с прехвърлянето на горите, които община Русе искаше да придобие от повече от 15 години, приключи", заяви Стоилов, цитиран от БТА.

Танева посочи, че 2223 декара горски територии се прехвърлят на община Русе в замяна на 3866 декара общински гори, които се предоставят на държавата.

Минилия месец Министерски съвет одобри прехвърлянето на земите. Общината смята да вложи средства от бюджета за 2016 година за облагородяване на района с цел да стане туристическа и спортна дестинация.

Кметът Стоилов съобщи, че вече са започнали подготвителните дейности за изготвяне на двата подробни устройствени планове (ПУП) на парковете "Приста" и "Липник", следва проектиране, за което има осигурени средства.

Реално е 2017 г. тези паркове да влязат в режим на реконструкция и изграждане, включително и оформяне на зоопарк в "Липник", смята кметът.

"В идейния проект ще бъде заложено възстановяване и изграждане на път, който да свързва прелеза край Касева чешма, да минава покрай Чифлишкото езеро и да излиза покрай вилната зона и оттам към езерото в Николово", каза още Стоилов, цитиран от Топновини.бг.

Хиподрума, други обекти на Изпълнителната агенция по репродуктивно семепроизводство в района, както и автополигона в близост, който ще бъде превърнат в писта са другите имоти, които е заявила, че иска Община Русе от държавата.

Новата програма за селските райони

По повод на новата програма за развитие на селските райони министърът Танева заяви, че интересът е в пъти над възможния бюджет.

"Всеки земеделски производител следва да знае, че в този програмен период винаги ще работим в условията на недостиг на бюджет за подкрепа на инвестиции и съответно ранкинг за одобряване на проекти. И трябва с този извод да вземаме съответните решения", каза Танева.

Тя съобщи, че вече се подготвя първата нотификация на новата програма за развитие на селските райони, която беше планирана предвид темата за хидромелиорации.

"В процеса по комуникация, обсъждане и приемане на тази първа нотификация ние ще поставим въпроса и за промяна на условията в прилагането на мярка 4.1, така че този бюджет, който е договорен в настоящия програмен период, да достигне до повече на брой земеделски производители", каза още земеделският министър.

Руската забрана

В отговор на журналистически въпрос, свързан с информация в медиите, че Русия е забранила от 1 септември вноса на подлежаща на карантина продукция, съпроводена с български сертификати, Танева заяви "в момента, заедно с Европейската комисия, ще се опитаме с руската страна да изясним случая - откъде е възникнал и какъв е поводът за това решение".

Тя допълни, че все още няма получено официално писмо за забраната, като информацията е само от медиите.

Танева каза още, че българската страна не е издавала по никакъв начин фалшиви фитосанитарни удостоверения.

По-рано днес министърът присъства на откриването на предприятие за производство на риба и рибни продукти в село Ряхово, както и на детска площадка в град Мартен. По-късно тя ще открие и реновираното читалище в село Дряновец.