Иван Караиванов отглежда 12 хил. дка зърнени култури в Русенско. По думите му, тази година регионът се отличава със сравнително по-висока реколта от слънчоглед, в сравнение със страната.

“Има области, които нямаха дълги месеци необходимите пролетни дъждове. Зимата не беше запасена в почвения слой с влага и ще има много ниски добиви. Средните добиви мисля, че няма да бъдат по-високи от 250-280 кг. За Русенска област, аз мисля, че е добре. При тези условия, на този етап и в сравнение с областите от страната", каза Караиванов от Националната асоциация на зърнопроизводителите

Според него цената от 660-680 лв. за тон слънчоглед в момента е удовлетворителна.

Проверка в търговската мрежа обаче показа, че цената на литър олио през последния месец е скочила средно с 30 ст. Търговците са били предупредени от дистрибуторите, че това няма да е последното повишение.

Новината за това обезпокои не само хора от третата възраст.

Цените, на които в момента се търгува тон слънчоглед на стоковата борса са със стотина лева по-високи в сравнение с миналата година. Независимо каква е причината за това, факт е, че в сезона на консервите всеки ще трябва да се бръкне по-дълбоко за олио.