Негови съперници в престижната класация са Габрово, Видин, Перник и Самоков, предаде RuseNews.

Броят на включилите се деца в техните кампании „Забавното лятно четене“ постоянно нараства и това ги поставя в челната петица.

Градът, който ще вземе приза, ще се избере по броя на регистрираните в кампанията деца и от броя на прочетените от тях книги.

Резултатите показват, че надпреварата е оспорвана и всеки един от първите пет града има шанс да получи отличието „Най-четящ град” на 13 септември.

Точно преди старта на учебната година ще бъдат раздадени призове на най-активните малки читатели в следните категории – „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ (за детето, прочело най-много книги от самото начало на проекта) и „Най-млад читател“ (за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в цялата страна).

Освен традиционната национална надпревара, тази година „Забавното лятно четене“ за втори път организира Конкурс по творческо писане. Темата на конкурса е „Моето невероятно лятно приключение“. По време на финала на 13 септември ще бъдат обявени победителите в конкурса.

Русе спечели титлата „Най-четящ град на България“ през 2012 и 2013 г., а през 2014 беше на второ място.

Повече информация за кампанията „Забавното лятно четене“ може да се намери на българския детски портал www.az-deteto.bg/knigi, както и в Детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.