Това е съгласувано с командването на военния флот, съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов на съвместна пресконференция с командира на Военноморските сили /ВМС/ контраадмирал Митко Петев, предаде БТА.

Контраадмирал Митко Петев припомни, че заедно със създаване на българския военен флот в Русе през 1879 г. в дунавския град е сложено началото на морското образование, на корабостроенето и кораборемонта, организирана е хидрографската служба, представителният духов оркестър на ВМС и важната за родолюбивите идеи институция - "Офицерско събрание".

Затова ВМС ще съдействат за създаване на музейната сбирка в Русе за военния флот чрез част от съществуващата сега музейна експозиция и с осигуряване на оръжие, излязло от употреба, каза контраадмиралът.

Днес от Русе започнаха националните чествания на 136-ата годишнина от създаване на ВМС. По този случай кметът на Русе Пламен Стоилов награди отличили се военнослужащи.

Тази вечер предстои военен ритуал по полагане на венци и цветя на Паметника на моряка в Русе и концерт на представителния военноморски духов оркестър. Ще се организират и празници на флота във Варна, Бургас, Добрич и Балчик.