Решението е взето на зеседание на местните структури на СДС, ДБГ, ДСБ, БЗНС и НПСД, съобщава Дарик.

Опонент на Ганчев е бил бившият областен управител Йордан Борисов.

Водещ на листата на Реформаторите ще бъде д-р Теодора Константинова.

Ето какво пише за Г. Ганчев в сайта на училище "В.Левски":

Всеки, който поне веднъж се е срещал с него, е останал впечатлен от мащабите на проектите за СОУ „Васил Левски” – Русе. Амбициите на Галин Ганчев в строителството имат своето обяснение. Родът му е от Трявна. Дядото на Галин е строителен предприемач. Майката му Венета е внучка на Венета Ботева. И е кръстена на нейното име. Баща му е бил легионер, което в бъдеще създава твърде много неприятности на сина му. Въпреки отличния си успех от гимназията в Трявна, не му разрешават да кандидатства във Военно-морското училище, нито във Военновъздушното. След казармата записва „Българска филология” в Шумен.

Семейството му идва в Русе през 1988 г. Младият специалист е назначен в просветния инспекторат. Там работи една година.

През историческата за България 1989 г. Галин Ганчев поема ръководството на ОУ „Васил Левски” – Русе, за да свърже вече 20 години от живота си с това училище.

През този период директорът става един от основателите на СДС в Русе. Кандидат е за кметския пост.

През 1990 г. е делегат и водещ на конгреса на Съюза на българските учители. Колегията го предлага за председател, но той си прави самоотвод. Решава да вложи всичко от себе си в училището, в името на децата.

Учителската професия е богоизбрана – твърди директорът – и припомня обръщението на апостолите към Христос с „Учителю”. Това, че е непопулярна заради ниските заплати в материален свят като нашия, за мен не е важно. Има нещо повече. Един ден, малко преди да склопиш очи, можеш да си спокоен, че си направил нещо за децата, имал е смисъл животът ти.”

Революционната идея да въведе изучаването на китайски и японски език е продиктувана от възможността да се предложи нещо ново, атрактивно и модерно на образователния пазар. Така се стига до идеята за източните култури, която се реализира успешно вече 3 години.

„Аз съм учител, изпълняващ длъжността „Директор”, казва Галин Ганчев, който на 20 януари 2009 г.., по инициатива на учителската колегия, е награден с приза „Достоен българин” за 2008 година.