Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по btv.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че нов четирилентов път между Русе и Велико Търново ще бъде проектиран до края на тази година и завършен през 2017 година.

11 кандидати са заявили желание да направят проектирането.
„Ние сме предложили 6 варианта на трасе, между които проектантите трябва да изберат, да направят всички проучвания и проекти, за да можем да изберем. Срокът на тези проектанти ще бъде около 9 месеца, 270 дни с всички проучвания, с всички варианти на проектите, на преминаване.

"Ние проектираме магистрален габарит, магистрален участък Русе – Велико Търново, 103 км, индикативната стойност е 250 млн евро, защото участъкът е тежък, има тунели, има виадукти много на брой, много на брой съоръжения и пътни възли. Така че това е един много сложен участък, но аз се надявам през 2017 година да може да започнем строителството.”, каза още министър Павлова.

Трасето ще бъде разделено на лотове. Приоритетно ще се започне с изграждането на участъка Русе – Бяла, който е и най-критичният, с най-много тежки произшествия и най-много жертви, каза още Лиляна Павлова.