Официалното откриване ще се състои в края на седмицата, съобщиха от мениджърския екип на новото социално заведение, цитирани от БТА.

Бившата резиденция на Тодор Живков бе продадена преди година на търг за 394 000 лева от частен съдебен изпълнител на собствениците на русенска фирма, работеща в областта на международната спедиция. До публична продан се стигна заради големи задължения на предишния й собственик.

Настоящите собственици решиха да превърнат сградата в луксозен дом за възрастни хора.

В т. нар. общност "Да заживеем заедно" възрастните хора ще могат да живеят, да споделят и да прекарват приятно времето си заедно. Механизмът по сформирането на тази общност позволява на първите десет от общо тридесет обитатели да са и нейни основатели. Те ще имат правото да създадат правилата на дома, които ще са своеобразна конституция за всички, които ще живеят заедно.

Основателите ще имат правото да избират и одобряват желаещите да се присъединят към тях, за да се изгради здрава общност от хора с общи интереси и предпочитания, както и да се осигури съжителство, което да бъде максимално комфортно за всички обитатели.

Членовете ще избират заедно персонала, който да работи в дома, ще определят графика с активности, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби и театри. Ще организират и турнири по шах, табла, бридж. Ще плануват вечер на валса, както и на художествената самодейност.

От фирмата обаче не съобщиха колко ще струва на месец настаняването в луксозния дом.

Резиденция "Липник", построена преди повече от 30 години за първите държавни и партийни ръководители на България и Румъния Тодор Живков и Николае Чаушеску, припомня Дарик радио. Сградата включва три корпуса с топла връзка помежду им.

В резиденцията са построение два луксозни апартамента - огледални образи - един за държавния глава и един за съпругата му, като всеки апартамент е бил с голяма дневна с камина, спалня и баня.

Единствената разлика е била в цвета на английските мокети - за Живков е бил червен, а за Чаушеску - син. Лампериите, вратите, декоративните тавани са били изработени от обгорен бор, осветителните тела и полилеите били италиански, а цялото обзавеждане - било направено по поръчка.