Монументът бе открит на 25 юли, когато се навършват 110 г. от рождението му.

Елиас Канети е роден в Русе и е прекарал тук детството си. По-късно в книгата си "Спасеният език" той пише: "Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук".

Автор на монумента е скулпторът Георги Чапкънов.

Вижте снимки >>>

Бюст-паметникът е изработен по инициатива на Сдружение-център за изследване в областта на наследството, етносите и сигурността /СИОНЕС/ и бе дарен преди дни на Община Русе.

Радвам се, че бе открит този паметник на човек, за когото никой не се съмнява, че го заслужава, каза Чапкънов, цитиран от БТА.

Кметът Пламен Стоилов заяви, че с откриването на паметника Русе отдава заслужена почит пред всичко онова, което Канети е направил за града и за България.

"Ние бяхме в дълг към нашия велик съгражданин. Човекът, чието творчество, чийто живот олицетворява всичко онова, което русенци бленуват. Една космополитна личност, родена в Русе, живяла в 7 държави, с творби издадени в над 25 страни, единственият български Нобелов лауреат. Ние говорим за свободния дух, но всъщност двигателят на този дух, най-важният, най-мощният е Канети", каза в словото си Пламен Стоилов, цитиран от БГНЕС.

Сред гостите на церемонията бяха дарителите, както и представител от Посолството на Швейцария у нас.

Преди откриването актьори от Русенския театър и художници пресъздадоха света на Канети.

Паметникът е поставен на площада, който носи името на Елиас Канети. На него са наречени още Професионалната гимназия по икономика, австрийската библиотека, а търговската къща на фамилията е известна като "Дом Канети", където се организират различни културни събития.

От 20 години изключително активно работи в Русе Международното дружество "Елиас Канети" с председател проф. Пенка Ангелова, което е подготвило цяла програма за отбелязване на годишнината на писателя.