Това каза в интервю за БТА директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

Досега най-много посещения са отчетени през миналата година, когато на пристанището в Русе са спрели 328 круизни кораба с 39 800 туристи. Броят им е съизмерим с 2008-ма година.

Освен в Русе, най-често круизни кораби спират край Видин, а сред туристите най-много на брой са германците и американците, каза Жеков. По данни на различни организации през тази година се наблюдава ръст на предлагането и ползването на круизни услуги, като се предвижда пускането по вода на нови речни туристически плавателни съдове, посочи той.

Очакваме около 430 посещения на круизни кораби до края на годината, като пикът им ще бъде през юли и август. Това е абсолютен рекорд, откакто туристически кораби спират край града, коментира Жеков.

По думите му при евентуални критични нива на реката през летния сезон обаче има вероятност корабите да не слязат по-надолу от Никопол заради безопасността на пътниците.

Може да се стигне дори и до отлагане на пътувания, каквито случаи е имало през 2012 година, отбеляза той. Не се наблюдава увеличаване на товарните кораби, каза Жеков.
"Въпреки че от две години няма прагове в българския участък и корабите могат да преминават спокойно, моите наблюдения са, че няма драстично повишаване на корабоплаването като цяло. Не мога да кажа какви са причините - може би хората търсят по-сигурен и бърз превоз", отбеляза експертът.