Кандидатурата му бе обявена официално днес, като специално за случая в града пристигна ръководството на Федерацията на европейските градове, водени от президента Джан-Франческо Лупатели, и зам.-министъра на спорта Калин Каменов, предаде БГНЕС.

Каменов обясни, че министерството подкрепя кандидатурата на Русе.

"До голяма степен увеличението в процентите на хората, които спортуват в Русе, е категоричен показател в подкрепа на града. Русе е един от градовете със спортни традиции в баскетбола, във футбола, в кану-каяка, в гребането, в борбата, в бокса", заяви зам.-спортният министър.

Той припомни, че министерството отпуска 55 000 лв. за спорта в Русе, както и още 35 000 лв. за детския и масовия спорт.

Според Джан-Франческо Лупатели кандидатурата на град Русе е положителна, въпреки че е необходимо още много работа. Той изрази надеждата си, че в края на юли, когато ще бъдат обявени победителите, ще има положителен резултат за Русе

Кметът Пламен Стоилов мотивира кандидатурата с развитието на масовия спорт.

"Нашата основна цел е да има много спортни събития, които да изпълват спортния календар. Тези събития да не касаят единствено професионален спорт, да популяризираме масовия спорт във всичките възрастови групи. Всяка година ремонтираме по 20 детски площадки и изграждаме по една нова, предстои да се правят и по две спортни игрища", каза Стоилов. Ремонтира се и материалната база на спортните клубове.

Сред най-важните събития в спортния живот на Русе е откриването на новата спортна многофункционална зала "Арена Русе", обявено за 23 юли. В нея ще се провеждат редица спортни събития от национален и международен ранг.

Официалните резултати за избраните 36 Европейски градове на спорта за 2016 г. ще бъдат обявени на 18 ноември в Европейския парламент.

За титлата за 2017 г. от българска страна ще се борят Стара Загора, Благоевград и Велико Търново. През 2014 г. Европейски град спорта бе Пловдив, а през тази това е Бургас.