Горивото не е било коректно маркирано с изискуемите по Закона за акцизите и данъчните складове евромаркери, съобщиха от митницата в крайдунавския град.

Служители на сектора "Разузнавателна информация и анализ на риска" са засекли операцията и на място е бил изпратен екип, който да провери необичайно големия износ на гориво за зареждането на пътнически кораб.

От данъчния склад представили документи, че стоката е за износ и е маркирана с автоматична маркировъчна система, тъй като ползва данъчно облекчение.

Взетите лабораторни проби обаче установили, че маркировъчното вещество е далеч под задължителното по закон количество, което дава възможност за злоупотреби и използване на горивото не по предназначение.

В конкретния случай само спестеният акциз за това количество дизел е в размер на повече от 85 000 лева, които ще трябва да бъдат заплатени от собственика на данъчния склад.

За подобно нарушение законът предвижда глоба между 5000 и 10 000 лева, както и заплащането на пълния размер по пазарни цени на цялото количество гориво, като сумата възлиза на 75 000 евро.

На собственика на данъчния склад е съставен акт за нарушение. От митницата коментираха, че това е първият и най-голям случай на засечена злоупотреба от този вид в Русе.