Изложение за средното образование бе открито от кмета на града Пламен Стоилов, който пожела на всички ученици да вземат най-правилното решение за себе си, като изберат най-подходящото училище, в което да развиват уменията и качествата си.

На изложението, което се провежда за 15-та поредна година в града, учениците и техните родители имат възможност да се запознаят с условията в средните общообразователни училища, професионалните и специализираните гимназии в Русе.

Организатор е отдел "Образование" към община Русе.

И тази година най-предпочитани се оказват езиковите гимназии, предаде БНТ.

Въпреки че е още на 12 години, Никол отсега се вълнува къде ще учи догодина. Дошла е на изложението, за да направи най-правилния избор.

„Като цяло ме влече езикът, преводач нещо, като порасна с такова да се занимавам”, каза момичето.

В последните 10 години има сериозен отлив от професионалните специалности. Бизнесът в Русе се оплаква от липсата на стругари, фрезисти и леяри.

„Младите хора предпочитат чистите професии. Да стоим зад бюро, да не се изцапаме с накакви масла. За съжаление, това са нагласите на обществото и трудно могат да се преодолеят”, обясни Димитър Райнов, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Русе.

15-ото поредно изложение на средното образование в Русе ще е отворено за посетители до края на седмицата.