В 13 ч. те отново излязоха пред сградата на диспансера с протестни лентички на реверите, за да настояват за премахване на текстовете в проектозакона за лечебните заведения, с които се предвижда Комплексните онкологични центрове и Центровете за психично здраве да се слеят с МБАЛ, предаде БГНЕС.

"Подновяваме ежедневните протести, защото няма никакво развитие след разговорите ни с министър Петър Москов. Той обеща в края на миналата седмица на срещата в Русе, че ще покани наши специалисти за разговори в Министерството на здравеопазването, но до момента това не се е случило. Министърът отхвърли и нашето предложение да се премахнат членовете в проектозакона за обединяване с болницата", каза председателят на синдикалната организация към КНСБ в КОЦ-Русе д-р Орлин Корабов, цитиран от БТА.

Той още веднъж заяви, че от 63 години в онкодиспаснера пациентите се лекуват комплексно. Лечебното заведение има договори с различни болници и за специалисти - например за кардиолози.

"Доводът му, че сме в един двор с болницата, не е основание за обединяване", каза д-р Корабов и допълни, че протести ще се организират всеки ден.

Миналата седмица в Русе здравният министър Петър Москов  обеща поотделно и индивидуално да разглежда всяко сливане на диспансери с други болници, така че персоналът в тях да се успокои. Той обаче даде пример с Русе, че не може на 5 метра да има две лечебни заведения - болницата и Комплексния онкологичен център, и да се налага един пациент да бъде изписван от едното и да бъде приеман в другото.

Онколозите от Русе настояват за русенския КОЦ да бъде приложен моделът, който вчера министърът обеща да се въведе в Пловдив – да се запази юридическата самостоятелност на онкодиспансера и да се водят преговори как да си сътрудничат функционално отделните лечебни заведения като самостоятелни юридически лица.