Стоянов даде днес пресконференция за своята позиция по отношение на проекта за сливане на диспансерите с МБАЛ.

Той заяви категоричната си подкрепа за действията на здравния министър, тъй като смята, че това ще осигури по-качествено, специализирано и бързо обслужване на пациентите.

"Тази промяна ще доведе до комплексно решение на здравните проблеми на всеки един човек. Той ще има 24-часов достъп до всички апаратури, всички специалисти, всички възможности за лечение. Пациентът ще бъде прегледан за всички негови оплаквания, ще има ясна и точна диагноза, върху която ще се изгради план за неговото лечение и точните процедури, съобразно наличните възможности на болницата и лекарствените ресурси", заяви д-р  Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Според управителя на болницата онколозите не дават нощни дежурства и не дежурят събота и неделя, което пречи да се осигурява консултант по всяко време на денонощието.

Това обаче бе категорично опровергано от онколозите, които заявиха, че са на 24-часови дежурства, включително през уикенда.

От болницата смятат, че чрез въвеждането на единна електронна система за обработка на информацията ще може да се правят дистанционни консултации, каквато възможност няма в Онкодиспансера.

"В КОЦ се изтогвят досиета в папки и пациентите ги разнасят от кабинет на кабинет. Има и електронна система, но тя не е в обща връзка и не може да се използва за общи консултации", заяви д-р Стоянов.

Онколозите контрираха, че папките съхраняват документация много назад в годините и всеки пациент може да покаже какво лечение му е било провеждано веднага.

Колкото до електронната система на МБАЛ, според тях, тя не е свързана с други системи.

Лекарите от Онкодиспансера не приемат и внушенията, че протестират, защото се страхуват да не намалят заплатите им след вливането в болницата.

Те направиха и днес 30-минутен протест пред сградата на диспансера, след което последва и протестно шествие до общината.

Онколозите поздравиха общинските съветници от Пловдив за позицията им в защита на колегите им от Пловдив и призоваха русенските старейшини да направят същото.

Утре ще има отново шествие, което ще завърши пред Доходното здание, където е срещата на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов с обществеността и медиците от Русе

По-рано на заседанието на Общинския съвет кметът Пламен Стоилов заяви, че позицията на местната администрация е категорична - не може без ясни правила да се отнема общинска собственост и да се прехвърля към държавата в лицето на МБАЛ.