Тържествата по повод Деня на Русе започнаха още снощи, когато шестима русенци с особено голям принос към развитието на града и обществото получиха званието "Почетен гражданин на Русе". Това са професорът от университета в Чикаго Самуел Рефетов, ректорът на Медицинския университет в София проф.Ваньо Митев, диригентът маестро Георги Димитров, проф.Ангел Пенчев и посмъртно, офицерски кандидат Валентин Донев, загинал в Ирак.

На Гергьовден празникът започна с тържествена литургия във всички православни храмове, а след това гражданите и гостите на града поднесоха цветя пред Паметника на свободата.

Кметът на Чикаго Рам Емануел е изпратил поздравителен адрес до русенци по повод празника на града - 6 май. Поздравлението е връчено на кмета Пламен Стоилов от американския професор с български произход Самуил Рефетов, който живее в Чикаго. Поздравлението е връчено днес на кмета Пламен Стоилов от американския професор с български произход Самуил Рефетов, който живее в Чикаго. Роденият в Русе изтъкнат ендокринолог и генетик пристигна в града заедно със съпругата си и с двете си дъщери.

В поздравителния адрес се казва, че Чикаго се гордее да бъде дом на най-голямата българска общност в САЩ, както и с това, че българската и българско-американската общност са допринесли много за развитието на града в артистичен, културен, икономически и социален аспект.