Изпълнителите ще излязат изцяло от рамките на класиката, за да влязат в ново амплоа – на модерния танц, в който ги въвеждат четирима млади български хореографи, предаде БГНЕС.

Премиерата ще бъде на 29 април и е посветена на Международния ден на танца, а на 30 април ще бъде показана пред публиката във Велико Търново.

Своето усещане за съвременното танцово изкуство в качеството си на хореографи ще пресъздадат Анна Донева, солистите на балет "Арабеск" Ангелина Гаврилова и Асен Наков, световната звезда Християн Бакалов. Доверието им е гласувано от директора на Русенска опера Найден Тодоров и ръководителката на балета Силвия Томова.

"Това е един целенасочено изминат път, след като станахме основната балетна компания в сферата на класиката след Софийския национален балет, сега артистите ни се сближават и с модерния танц. Той говори с друга техника и мускули, свързан е не само с промяна във физиката, но и в психологията. Да танцуваш модерно означава, че трябва и да мислиш модерно. Хореографите, които сме поканили, са с голямо въображение, за да измислят нови неща, с които да можем да се конкурираме в света. Всяка уважаваща себе си трупа вече не танцува само класика, а и модерен танц. Танцът не е случайно състояние, а е друга енергия, друг начин на живот, с който балетният артист е благословен", сподели Силвия Томова.

Ангелина Гаврилова разказа за предизвикателството да работи с балетисти, които до този момент са се занимавали основно с класика.

"Предизвикателство бе да им предам начина на мислене, не толкова самите движения. Модерният танц изразява едно вътрешно вълнение, едно чувство за свобода. Много е важна и свободата на духа – да не се притесняваш как изглеждаш и какво правиш, защото ние не търсим красотата като фриз, а търсим експресията на душата", обясни хореографката.

Тя каза още, че е трупата е репетирала по 12 часа, без почивен ден, което е изисквало огромни усилия, тъй като четиримата различни хореографи има различни изисквания и различен начин на работа. Колегата й Асен Наков допълни, че се изисква максимална енергия, когато се занимаваш с модерен танц.

Отделно свои миниатюри ще покажат и някои от най-младите попълнения в трупата, в които ще има хип-хоп и джаз. Различните емоционални състояния на сцената ще бъдат изразени и чрез различна музика.

Ангелина Гаврилова ще представи танца "Тишината в мен" по музика на Гидон Кремер. Анна Донева като почитател на виолончелото е избрала за съпровод на своята хореографска миниатюра "Молитва" - "Сюита за чело" от Бах. Асен Наков ще представи "Сянката на твоята усмивка" с избрана музика суинг, латино, Има Сумак.

Християн Бакалов ще пренесе на русенска сцена една от първите си танцови хореографии, донесла му международен успех. Това е изцяло мъжки танц по популярния шансон на Жак Брел "Au Suivant" .