Това е присъдил Районният съд в крайдунавския град, съобщава Топновини.бг.

Инцидентът е станал през ноември миналата година. Мъжът, заедно със свой познат, в ранния следобед се движили в районна на бившия Техникум по химия, когато глутница от няколко кучета се нахвърлила върху тях, а едно от животните го ухапало.

След обработването на разкъсна рана, от която течала кръв, се наложило да бъдат поставени ваксини на пострадалия човек. Това обаче влошило състоянието му, защото получил сериозна алергична реакция, придружена с отоци и задух, лечението на която продължило повече от седмица.

Раната пък се възпалила и това довело до по-дълъг от обичайния оздравителен процес, като през това време човекът не можел дори да стои седнал от болки.

За сполетялото го нещастие той сметнал виновна Община Русе, срещу която подал иск за 2000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Поискал те да му бъдат изплатени заедно със законната лихва, считано от датата на инцидента, както и ответната страна да му плати разноските по водене на делото.

От местната власт оспорили иска, но не могли да докажат позицията си, поради което съдът се произнесъл в полза на жертвата на нападението на кучето.

В Закона за защита на животните (ЗЗЖ) е вписано, че общините отговарят за агресивното поведение на уличните кучета. Те имат задължение да ги изолират в приюти и то не само агресивните, затова магистратите уважили иска на пострадлия, но само до 1500 лева. Върху тази сума ще се изплаща и законната лихва, считано от датата на нападението.

Заради намаления размер на обезщетението, човекът няма да получи пълния размер на разноските, които е направил за водене на делото, а с около 100 лева по-малко.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Русе.

Миналата седмица Районният съд в Русе присъди обезщетение от 3000 лева за жена, нахапана от улично куче в града през юни м.г.