Макар че има монтирано видеонаблюдение в цялата централна градска част, зачестяват случаите на вандалски прояви в Русе, заяви кметът.

Като пример той посочи, че камерата е заснела как жена отива и къса храсти от тези, които са били засадени в петък.

"Просто си ги скубе с корените, взема си ги в торбичката и си ги носи в тях. Знаем адреса, знаем коя е", каза Стоилов.

Като друг пример на липсата на гражданска активност той посочи, как група деца на детската площадка на "Батенберг  си играели и скубали цветя и храсти, необезпокоявани от учителката, която стояла до тях.

По думите на кмета и художественото осветление, което е направено под дърветата, също не е подминато от вандалски прояви.

"Практика е да се скача върху тях - да видим колко са здрави стъклата. Втори случай имаме и на откраднати над 150 метра кабел над Тутракан, в новоизградения участък. За мене е изключителна наглост да трошиш нещо, което е създадено и е толкова красиво, за да радва хората", каза още кметът.

Той допълни, че на заловените извършители обикновено дори не им се повдигат обвинения на база на видеозаписите. Възстановяването на щетите винаги е за сметка на данъкоплатците, затова и Стоилов призова гражданите да сигнализират незабавно в полицията, когато станат свидетели на такива вандалски прояви.