Тя е посветена на 70-годишнината на Русенския университет, на 60 години университетски спорт и на 55 години от основаването на "Академик", съобщи председателят на "Академик" доц. д-р Милко Маринов, цитиран от БТА.

Патрон на кампанията, която ще се осъществи в периода 20 април - 12 май, е ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.

"Маршът на седемдесетилетието" ще се организира в четири лъча, чието начало са четири гранични точки на България - устието на р. Тимок, връх Тумба, с. Резово и нос Шабла, като финалната точка ще бъде в Русе.

При трасирането на маршрутите организаторите са подбрали такива обекти, които са свързани с Русенския университет, с негови реализирали се по места възпитаници, с патрона му Ангел Кънчев, с дейността на Университетския спортен център и с дружество "Академик".

Организаторите обясниха, че определени преходи в планините ще се изминават пеш, други дестинации ще се преодоляват с колоездене, гребане и кросово бягане. Включени са изкачвания на алпийски стени и обходи на галерии в пещери. На паметните места походниците ще поднасят цветя и венци.

Четирите лъча носят и имената на Русенския университет в хронологични етапи от неговото развитие - лъч "1945" - Държавно висше техническо училище, лъч "1954" - Висш институт по механизация и електрификация на селското стопанство, лъч "1981" - Висше техническо училище "Ангел Кънчев" и лъч "1995"- Русенски университет "Ангел Кънчев".

Инициативата "Марш на седемдесетилетието" е кулминацията на университетската зелена спартакиада "Периметър 8х70", чието начало бе поставено миналата година.