Конкурсът е част от кампанията на Министерството на околната среда и водите и на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - "За чиста околна среда-2015", съобщиха от местната управа.

Основен акцент в успешно класираните проекти е поставен върху опазване на околната среда, насърчаване на доброволния труд, повишаване на екологичната култура у подрастващите и отговорно отношение на гражданите към опазване на природните ресурси.

Финансиране в рамките на програмата ще получат две училища, две детски заведения, един русенски квартал и три кметства на територията на община Русе.

Сред идеите, които ще бъдат осъществени, са изграждане на мултифункционална детска площадка в град Мартен.

Жителите на село Тетово с доброволен труд ще залесят и зацветят терен за многофункционална зона за спорт, отдих и игра, а в село Николово е предвидено облагородяване и озеленяване на обществено пространство.

Русенският квартал "Долапите" ще промени своята визия чрез създаване на кът за отдих и игра с беседка, маси за пикник, пейки и кошчета за разделно събиране на отпадъците, а учениците на ОУ "Христо Смирненски" ще имат своя "Читалня сред природата".