Проверява се дали е вярна информацията, че близо 1700 от ценните експонати, свързани с Руско-турската война, са изчезнали и има подменени оригинали с реплики, съобщи БНТ2.

През септември 2013 г. министерството на културата назначава проверка и става ясно, че от експозициите липсват четири пушки модел “Баранов”, единствени в България, и много други нарушения.
Тогава инспекторите на министерството затварят музея, докато не се направи пълна инвентаризация.
През 2014 г. в него влизат специалисти от Русенския исторически музей. Те е трябвало да проверят всяка една от съхраняваните вещи. Никой от тях обаче не пожела да коментира има ли липсващи предмети и колко са те.

Цифрата 1700 е една констативна величина, която обаче може да бъде прецизирана. В определен период от време е имало стареене, имало е много фотографии, които не са минавали през процедурите на консервация и са унищожени. Една съществена част от тази цифра – 1700, може би ще се открият”, каза директорът на музея Володя Попов.

Той обясни, че предстои в музея да влезе комисия по идентификация на всеки предмет. След това ще има приемо-предавателни процедури, тъй като институцията е общинска от април миналата година и в момента е в процес на трансформация.