Това съобщава самият той в открито писмо до кмета Пламен Стоилов и председателя на Общинския съвет Васил Пенчев, разпространено и до медиите.

Несъгласието му е относно изискването живеещите в непосредствена близост до платените паркинги през делничните дни да плащат на общо основание за престоя на колите им там.

"Такова нещо в нито един от градовете, обособили „синя зона“ няма", пише Минчев.

Той е изчислил, че таксата, която живеещите в периметъра на синята зона трябва да плащат, за да паркират пред домовете си, е 33 пъти по-висока от тази в Бургас и над 10 пъти  от тази в София.
В Стара Загора и Пловдив пък паркирането за собственици на имоти в района е безплатно.

Затова, от днес всеки ден той ще спира личния си автомобил максимално близо до дома си на ул. Цариброд (ако е налично свободно място), която отскоро е определена като "синя зона".

Зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева обясни пред "Топновиниг", че според нормативната уредба в рамките на град Русе няма "синя зона", а само обозначени зони за кратковременно платено паркиране.

Що се отнася до възможността на граждани, живущи в тези райони, да паркират личните си автомобили там, до 2010 г. са съществували текстове в общинска Наредба 18, които са давали такова право.

Тези текстове обаче са били атакувани в Русенския административен съд, който се е произнесъл, че подобни привилегии представляват дискриминация по адресна регистрация, и по този начин се лишават останалите граждани от възможност за паркиране.

До този момент в Община Русе не са постъпвали жалби като тази на русенеца Иво Минчев, но в отдел "Транспорт" е имало устни запитвания от граждани по подобни случаи.
Те са били насочвани към близки райони, които са извън зоните за платено паркиране, и където е било възможно да оставят автомобилите си.

Въпреки това Наталия Кръстева увери, че се търсят различни варианти да се осигурят повече места за паркиране в града, като изграждането им в района на Доходното здание, както и в Спортната зала, са част от стъпките за постигането на тази цел.

"В голяма степен протестът на г-н Минчев е основателен", коментира и председателят на Общинския съвет Васил Пенчев.

Той увери, че проблемът ще бъде обсъден в комисиите на Общинския съвет и вероятно ще бъде направено предложение за промяна в Наредба № 18, която регламентира подобни ситуации.

Засега обаче от местната администрация са предупредили Иво Минчев, че неговото уведомление за протест не попада в обхвата на масовите обществени прояви и ще бъде разглеждан като административно нарушение с всички произтичащи от това последствия.