Фирмата е начело в процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка "Събиране на битови отпадъци, в т.число разделно събрани битови биоразградими отпадъци, на територията на град Русе и транспортирането им до съоръжения/инсталации за третиране на отпадъци".

Кандидатите за поръчката бяха само двама, като другият бе - "Чистота Русе" ДЗЗД.

Комисията с председател Иван Минчев, началник на общинския отдел "Обществени поръчки", е дала комплексна оценка 93 точки на "Нелсен чистота" и 72.65 на другия участник, съобщава "Топновини".

Старозагорската фирма, управлявана от Иво Димитров Иванов, със съдружници германският принц Антон Собиески цу Шварценберг с 33 220 лв. и "Титан Интернешанъл Холдинг" АД на Иво Димитров Иванов и Димитър Йосифов Борисов с 298 980 лв., водеше сериозно още при отварянето на техническите оферти. Стратегията й за изпълнение на поръчката е получила с 18 точки повече.

Тя е дала и по-добри цени за работата си. За сметосъбиране на смесени битови отпадъци със специализиран сметосъбиращ и сметоизвозващ автомобил и транспортиране до Регионално депо - Русе и/или Съоръжение за предварително третиране на битови отпадъци "Нелсен чистота" предлага 63.44 лв. на тон, а "Чистота Русе" ДЗЗД - 55.22.

За сметосъбиране на разделно събрани битови биоразградими отпадъци със специализиран сметосъбиращ и сметоизвозващ автомобил и транспортиране до Съоръжение за биологично третиране на отпадъци обаче обединението дава цена 105.79 лв. на тон, а дружеството регистрирано в Стара Загора едва 25.33.

Германският принц и "Титан"-ите са предложили по-добри цени и за другите два компонента - "Събиране на отпадъци от кошчета за дребни битови отпадъци и транспортирането им до Регионално депо - Русе и/или Съоръжение за предварително третиране на битови отпадъци" и "Дезинфекция на съдовете за събиране на битовите отпадъци и битови биоразградими отпадъци", съответно 0.50 и 3 лв. на брой, срещу 1.18 и 7.24 лв. на брой.

Предвид на това комисията предлага за изпълнител на обществената поръчка да бъде избран "Нелсен чистота" ООД.

Решението е от 23 март и може да бъде обжалвано в 10-дневен срок. Едва след това може да бъде подписан и новият договор за сметосъбиране в Русе.

През последните 7 години за събиране на битовите отпадъци на територията на град Русе и транспортирането им до Регионалното депо за битови, строителни производствени и опасни отпадъци  се грижеше "Титан АС".

Поръчката бе обявена по време на частичния мандат на Божидар Йотов, а възлагането й на фирмата, управлявана от бившите собственици на футболния ЦСКА Иво Димитров Иванов и Димитър Йосифов Борисов, за 84 месеца е в края на януари 2008 г. и е за 3 млн. лв. с ДДС.