В срещата са участвали заместник-кметовете д-р Страхил Карапчански и Димитър Наков, кметът на Гюргево Николае Барбу и неговият заместник Александру Владу, съобщиха от общинската управа в Русе.

Постигнат е бил консенсус, че двете администрации ще подготвят проектни предложения по всички приоритетни оси на програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България за новия програмен период 2014-2020 година.

В направление "Транспортна свързаност" ще се търсят възможности за надграждане на проекта за реконструкция на бул. "Тутракан" в Русе и на бул. "Букурещ" - в Гюргево, който ще приключи до средата на юни тази година.

Друга приоритетна сфера на сътрудничество ще бъде туристическата инфраструктура, като двете общини имат готовност за развитие на културния и на екологичния туризъм.

За община Русе е много важна и крайбрежната зона, като за нейното благоустрояване ще се търси финансиране както по оперативната програма "Региони в растеж", така и по програмата за трансгранично сътрудничество.

В направление "Сигурност" двете администрации ще работят за внедряването на системи за ранно известяване при бедствия.

По време на разговорите е бил засегнат и проблемът с комарите, като за по-ефективното третиране също ще се търси финансиране от трансграничната програма.