Взето е решение за спиране на лиценза на военния завод "Дунарит" АД в Русе. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Кръстю Кръстев, цитиран от БТА.

Председателите на синдикалните структури на КНСБ и на КТ "Подкрепа" в дружеството обясниха, че от ръководството са научили, че на 27 февруари Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет е спрял лиценза на "Дунарит" АД за износ, внос и трансфер на оръжия.

Уведомлението е било получено в дружеството. Синдикатите заявиха, че мотивът бил "нарушена икономическа стабилност и надеждност", който по думите им е "смехотворен за всеки запознат с икономическото състояние на дружеството".

Кръстев коментира, че "Дунарит" АД реализира повече от 10 млн. лева годишна печалба и заяви, че не е получил възможност да се запознае подробно с мотивите, които лично той не може да си обясни.

По думите му спирането на лиценза в близко време ще доведе до затваряне на предприятието, като 800 души ще останат без работа. Ще се получи и верижна реакция, тъй като това ще засегне и други фирми, с които дружеството работи.

От своя страна синдикатите са изпратили писмо до президента, премиера и министъра на икономиката, в което обясняват, че са готови на "всякакви действия", включително и стачка, за да се защитят интересите на служителите в дружеството.
Те обясниха още, че решението може да се обжалва пред Административния съд в София, като вероятно това ще бъде направено.

Фирмата работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка. Собствеността на "Дунарит" се свързва с италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио.