Така състезателите по водни спортове ще има къде да тренират и през зимата, защото на този етап възможностите им в Русе са ограничени, посочва dunavmost.bg.

В русенския клуб по водна топка “Локомотив” тренират 60 състезатели, но се обучават и още 200 деца. През лятото те ползват открития басейн в Младежкия парк. През зимата обаче заниманията им спират. Причината е, че в града няма подходящ басейн за този спорт.

“Изискванията са басейна да е с размери минимум 25 на 12.5 метра. Дълбочина над 1.80 метра. Не може да се провежда тренировъчен процес, защото просто няма такива условия”, пояснява Ивайло Димитров – треньор по водна топка.

Съоръженията в Младежкия парк, където през лятото тренират състезателите на Ивайло Димитров, ще бъдат отдадени на концесия за 30 години. Сега трябва само да се намери инвеститор, който е склонен да вложи 4 милиона лева, за да направи на мястото на стария и вече амортизиран басейн – закрит.

В концесията е предвидено новият стопанин на басейните да печели от сладкарница или ресторант. Общината пък ще взима от 30-годишната концесия по 20 000 лева годишно. А плувците в Русе ще имат място, където да тренират през зимата.