"Щастлив съм, че най-накрая този ден настъпи. Двайсет и три години трябваше да чакаме символът на българското Възраждане в Русе - музеят на Баба Тонка, да бъде възстановен", каза по време на церемонията кметът на Русе Пламен Стоилов.

Началото на ремонта беше поставено през ноември 2012 г., като за целта общината осигури 230 000 лева. Той трябваше да приключи много по-рано, но заради срутване на една от стените, се наложи изготвянето на нов проект.

Директорът на Регионалния исторически музей доц. Николай Ненов обясни, че почти едно поколение българи не са влизали в къщата-музей "Баба Тонка". Тя е открита през 1958 г. и затворена през 1992 г., когато се установява, че има конструктивни изменения по сградата заради льосовата почва в района. Тогава експозицията е преместена в къщата-музей "Захари Стоянов".

"Днес имаме една различна концепция към експонирането на тази тема. Трябва да кажем, че фамилия Обретенови е едно огледало на българското общество през Възраждането", каза Ненов.

Къщата днес представя множество експонати, които са част от темата за семейството на Баба Тонка и фамилията Обретенови.

Разпростират се в Руско-турската война, влизат в свободния живот, като акцентират и на съхранението на спомена, написването на летописите, от които всъщност ние знаем каква е историята ни преди два века.

Сред най-ценните елементи от експозицията са черепът на Стефан Караджа, някои от личните вещи на Баба Тонка и на Никола Обретенов, на войводите Панайот Хитов и Филип Тотю, които след Освобождението идват в Русе. Показан е и макет на къщата на Баба Тонка, както и на кораба "Радецки".

Направена е и историческа възстановка на Русчушкия затвор, където виждаме атмосферата на затвора от онова време. Показани са вратите на зандана, има вериги и катинари от XIX век, както и силуети на затворници, с които посетителите могат да се снимат. Aудиофон показва каква е била и атмосферата в затвора по онова време.

"Мисля, че този начин на презентиране на историята, в което се включват и интерактивните игри с въпроси и отговори, е част от съвременното представяне на музеите и то в тема, която е изключително консервативна, където човек рядко може да си позволи волности", каза директорът на Русенския музей.

Експозицията е развита на три етажа, като в приземния е темата за Русчушкия затвор. За удобство на посетителите има и изграден асансьор.