Това каза днес кметът на крайдунавския град Пламен Стоилов, предаде БТА.

По думите му се използват различни начини и методи, та дори и заплахи, за да се убеждават собственици на апартаменти да не кандидатстват по програмата.

Стоилов посочи, че в това прозират и политически интереси. Той е сезирал съответните служби за сигналите, които е получил.

В сградата на кметството в петък бяха подписани първите два договора между сдруженията на собствениците на апартаменти и община Русе.

Стоилов обясни, че следващите стъпки са да бъде подписан договор с областния управител и да се кандидатства пред Българската банка за развитие.

До този момент заявления за регистрация на сдружения са подали собственици на апартаменти от 12 жилищни сгради в Русе.

Сред тях е и блокът "Русия", който от години има конструктивни изменения, а друга от сградите е с 240 апартамента. До края на идната седмица предстои да бъдат подписани още пет договора с общината.

"Целта ни е в началото на май да стартираме обществената поръчка за строително-монтажните работи", каза Стоилов и допълни, че екипът на общината ще оказва пълно съдействие и консултации, ако сдруженията срещнат затруднения при подготовката на документите.

В Русе по програмата могат да кандидатстват 329 жилищни сгради.