Природен парк "Русенски Лом" е един от най-старите в България, каза директорън на парка Цонка Христова, предаде БТА.

През 1970 г. площта му е била 2226.7 хектара, а със заповед от август 2002 г. територията е увеличена на 3408 хектара.

Паркът попада на територията на общините Иваново и Ветово и обхваща поречията на реките Мали Лом, Бели Лом, Черни Лом и Русенски Лом. Около 82 процента от площта са гори.

Установени са повече от 1000 вида растения, 25 вида риби, 10 вида земноводни, 19 вида влечуги, 195 вида птици и 70 вида бозайници.

Христова обясни, че през миналата година е внесено предложение в Министерството на околната среда и водите площта на парка да бъде разширена близо седем пъти.

Тя посочи, че през последните години интензивното земеделие в района създава проблеми за биоразнообразието, като един от емблематичните видове - египетският лешояд, е започнал да изчезва.

По повод юбилея на парка бе представен и албум на артсимпозиума "Ломеа", включващ творбите от него, създадени през последните 15 години.

Природният парк отпразнува рождения си ден в четвъртък със студенти от Русенския университет и с ученици от ОУ "Иван Вазов".  Беше обявен и конкурс за рисунка "Гората на Природен парк "Русенски Лом". Най-добрите творби ще бъдат включени в изложба, която ще бъде открита в началото на април.