Това реши на днешното си заседание местният Общински съвет, предаде БГНЕС. За зоната в централната част ще се събират по 60 стотинки дневно на квадратен метър, а за останалите райони – по 50 стотинки.

Нововъведението е част от промените в общинските наредби за търговската дейност и определянето на местните такси, цени на услуги и права.

Предложението предизвика сериозни дебати, като някои от съветниците определиха облагането с такси на уличните артисти като "недомислие".

Бе направено изчисление, че за една година общината ще получи от тези хора около 220 лв., което няма да обогати кой знае колко бюджета, още повече, че броят на уличните музиканти в Русе не е голям. В същото време те създават атмосфера в града.

От общината обясниха, че във всички страни се заплаща определена такса, която дори касае точно определено място за такава дейност.

Според Закона за общинската собственост не може публична общинска собственост да се предоставя безвъзмездно за такива цели. Затова се поставя минимална такса, за да се спазва закона.

Защитниците на уличните музиканти коментираха, че подобно нещо не е оправдано при ситуацията на българските артисти в момента, които и без това са с минимални доходи.

Някои русенци направиха и скромен протест срещу предлаганите промени. Чуха се дори гласове, че по тази логика би трябвало с такси да се облагат и просяците на улицата.

След дебати в зала, от местната администрация увериха, че общинска служба КООРС няма да ограничава изявите на уличните артисти, а само ще съблюдава тяхната изрядност пред наредбите.

Съветниците приеха още, от продавачите на храни и напитки да се изисква регистрация в Регионалната здравна инспекция, както и че трябва и да информират писмено Общината, ако работят на удължено работно време.

Собствениците на заведения на открито пък ще са задължени да осигуряват поне 2 метрова ивица за пешеходците.

Местната администрация прогнозира, че при заплащане на месечна такса за разполагане на маси за сервиране пред заведенията за хранене и развлечения през зимния период, в бюджета на общината се очаква размерът на приходите да нарасне с около 30% .

При заплащане на такса за заета площ за летни градини през зимния период пък, изравнена с размера на летния, приходите в бюджета ще се увеличат с 25%.