Трагедията се разигра навръх Великден миналата година в русенския квартал „Здравец“.

На подсъдимата скамейка е изправена и 33-годишната мащеха на детето, защото не се е притекла на помощ на момиченцето.

Русенската окръжна прокуратура внесе обвинителния акт в съда в началото на януари.

Според обвинението убийството е извършено с особена жестокост.

Обвинителният акт извади на бял свят ужасяващи подробности за начина, по който първокласничката Пламена е издъхнала след зверски побой,защото не можела да чете добре. Тя е била пребита от баща си последователно с метла, точилка и ритници по цялото тяло, включително и по главата. Детето е починало заради разкъсване на сърдечния мускул при ударите.

Поводът на агресията на Пламен е било неподчинението на момиченцето – той я накарал да чете урока си на глас, и тъй като не му харесало как чете, я наказал в ъгъла с вдигнати ръце. След като детето се уморило и свалило ръцете си, бащата й ударил няколко шамара и я накарал да коленичи върху черупки от орехи и да клекне 100 пъти. Отказът на Пламена довел и до бруталния бой.

В същото време съпругата на Пламен - Емилия, стояла пред лаптопа в стаята и не реагирала по никакъв начин на писъците на момиченцето. Когато Пламена спряла да диша, бащата разбрал, че нещо не е наред.

Семейството се обадило на тел. 112, Пламен се опитал да прави изкуствено дишане на дъщеря си и без да дочака линейката, с кола на познат я закарал в болницата. Детето обаче било починало още в апартамента.

Психологическата и психическата експертиза на двамата обвиняеми показа, че те са вменяеми. Въпреки че и двамата са лекувани от различни психически разстройства, няма данни, че са психично болни, и носят отговорност за действията си.

По време на престъплението в семейното жилище е била и втората дъщеря на Пламен - 4-годишната Десислава.  След фаталния ден детето беше настанено в социален дом.

Пламен Петров го грози затвор от 10 до 20 години, а жена му - пробация или глоба.

Преди да бъде даден ход на делото, защитата настоя то да се гледа при закрити врата, но съдът не уважи искането. 

След допълнителни разговори бе уточнено, че делото ще е по съкратена процедура, като се разпитат само бившата съпруга на Пламен - Деница Атанасова, и свидетелят на убийството Любомир Вълчев.

Атанасова сподели, че се запознала с Пламен още като ученичка и преди да навърши 18 г. се оженила за него. Тя знаела още от началото, че той има някакви проблеми, бил е в психиатрична клиника и дори пие от време на лекарства.

В началото всичко било нормално, но с течение на времето съпругът й започнал да й се кара, да й вика и дори да й посяга. Избухвал бързо, понякога и за най-малкото нещо, като дори Атанасова призна, че се случвало и тя да го предизвиква.

Най-честите причини били свързани с неизпълнение на домакински задължения и обвинения, че тя посяга на неговите пари. Деница не си спомни кога точно се е родило първото им дете - Пламена, но сподели, че той постепенно е започнал да шамаросва и нея.

За издържката на семейството пък се разчитало изцяло на Пламен, който я осигурявал с пребърквания на контейнерите за боклук, откъдето събирал метали за продаване, както и дрехи, играчки и храна.

Малко след раждането на второто дете - Десислава, Деница признала на съпруга си, че то не е от него. Въпреки това, той го припознал и се грижел наравно и за него.

Атанасова заяви, че разводът дошъл, след като тя не издържала на тормоза. Първоначално тя посещавал децата си редовно - по 1-2 пъти на месец, но след като се изместила да живее в гр. Септември почти не ги виждала. За издръжката обаче нямала пари и така и не превеждала, присъдените по 60 лв. на дете.