До пролетта там се очаква там да кацат първите самолети, съобщи на заключителната си пресконференция за края на 2014 г. кметът на Русе Пламен Стоилов.

Летището край село Щръклево бе прехвърлено в собственостна общината след решение на правителството в средата на миналата седмица.

Стоилов обясни, че първата задача е приемането на собствеността по съответния ред и изготвянето на документите за собственост.

След това държавното търговско дружество ще бъде трансформирано - след ликвидация, и ще бъде разкрито звено в едно от общинските предприятия, което ще управлява летището.

"Имаме договорка с министъра на транспорта Ивайло Московски за стартиране на процедура за лиценз за летателна площадка. Това е най-ниският лиценз, който ще позволи на летището законно да се излита и каца, както и да престояват самолети", обясни Стоилов.

Летателната площадка е летище, което ще се използва от самолети до определено излетно тегло - 5700 кг, или с до определен брой пътници.
Например, на него ще може да каца десетместен самолет.

Разликата с гражданското летище е и в изискванията за безопасност.

Кметът обясни, че бизнес планът, който е в процес на разработка, предвижда варианти за кацане на чартъри, а също и за карго полети.

За да се случи това, трябват инвестиции и ремонти - на писта, на приемна зала.

"Ще търсим стратегически инвеститори, като имаме вече запитвания", обясни кметът.

Той загатна, че вече има интерес от страна на чужди инвеститори от Европа и други континенти, още повече, че планът за изграждане на ново румънско летище между Букурещ и Гюргево се е провалил.

Пистата на летището край Щръклево, която е в добро състояние, е от бетон и е със стандартна дължина- 2500 метра. Строена е от армията през 1967 г., като през 80-те години е удължавана. Летището не функционира от края на 90-те години, когато военните са спрели да го използват. Гражданските полети, осъществявани до София, са били прекратени 10 години по-рано.

Местоположението на летището е стратегическо за Русе - с възможност за комбиниране на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз на пътници и товари.

Относно отминаващата година Стоилов заяви, че тя е била тежка, напрегната и изпълнена с много предизвикателства. От гледна точка на общината тя е била година на "реалните действия".

По думите му най-знаковото събитие през нея е откриването на Екомузея.